Istoricul Comunităţii

Un prim nucleu de catolici la Lespezi a fost format de replierea aici a emigrantilor transilvaneni din a doua jumatate a sec. al XVIII-lea, în urma formarii regimentelor grănicereşti şi care, iniţial, s-au aşezat la Valea lui Ion, aşa cum scrie misionarul ungur Peter Zold la 11 ianuaire 1781 episcopului Transilvaniei, Ignacz Batthyani. Ulterior s-au aşezat aici şi alţi emigranţi din împrejurimi.
        Asezarea este menţionata pe harta Comandamentului armatei austriece din Moldova (1787-1791), sub forma “Lespezile”, cu un număr de 24 de gospodării. Este aşezat pe versantul mlaştinos al unui deal împădurit. De aceea intrarea în sat era greu accesibilă pentru căruţe, din cauza multor pâraie şi mlaştini, precum şi din cauza malului înalt al Bistriţei. Schematismul Misiunii din 1850 semnalează, pentru prima data în statisticile catolice, 381 de credinciosi la “Lespezi”, având biserică construită în anul 1830. Ultima biserică din cărămidă la Lespezi a fost construit în anul 1886. Din anul 1974, la Lespezi s-a început construcţia bisericii noi, în stil modern.
       Până în anul 1946 comunitatea Lespezi a fost filial a parohiei Bacău. În anul 1946 a primit statutul de parohie prin numirea primului paroh, pr. Ioan Minuţ. Acest eveniment a avut loc în ziua de 15 decembrie 1946, când pr. Iosif Talmacel, în timpul Liturghiei solemne, a dat în primire parohia Lespezi noului paroh, pr. Ioan Minut. Duminică, 10 noiembrie 2002, la ora 11, a avut loc Liturghia de sfinţire a Bisericii “Sf. Ana” din Lespezi. Preasfintitul Petru Gherghel a prezidat Sf. Liturghie, la care au fost prezenţi mulţi preoţi şi credincioşi.
        Biserica are 30 de metri lingine, 24 de metri lăţime şi 21 de metri înălţime. Prin bunavoinţa pr. Anton Sociu, construirea bisericii a început in 1973, dar a afost întrerupta dupa doi ani. Dupa multe eforturi, lucrările s-au încheiat în anul 1987. Turnul bisericii a fost început în anul 1991 şi s-a finalizat în 1996.
În parohia Lespezi există o congregatie feminina, Surorile Crucii, a caror carisma este aceea de a face cunoscută tuturor oamenilor iubirea milostiva a tatălui şi puterea eliberatoare a misterului pascal.

Parohia Sf. Ana - Lespezi